Wat is vakantie voor jou?
Velen van ons hebben in de komende periode een vakantie gepland en gaan met vakantie. Dat kan een vakantie thuis zijn of een paar weken weg. Vakantie in het buitenland of in eigen land.

Vakantie volgens Wikipedia
Volgens Wikipedia is vakantie een meerdaagse periode waarin een persoon zijn gewone dagelijkse activiteiten staakt; hij op zij gaat tijdelijk niet naar school, studie of werk.
Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacantia dat staat voor vrij zijn van verplichtingen.  

Hoe heb ik vakantie?
Een paar jaar geleden betekende vakantie voor mij dat ik gedurende een paar weken niet naar mijn werk ging en samen met Frank een paar weken weg ging.
Staakte ik tijdens die paar weken mijn gewone dagelijkse activiteiten? Voor een groot deel deed ik dat inderdaad. Maar sinds de komst van de mobiele telefoon en mobiel internet werd de verleiding steeds groter om toch naar mijn werkmail te kijken.
Zo wist ik wat er speelde, dacht ik daar over na èn wanneer dat nodig was reageerde ik op mijn werkmail. Het werd voor mij en ook voor mijn collega’s heel gewoon om tijdens vakanties met ons werk bezig te zijn. Daarmee schepte ik ook verwachtingen bij anderen.

Was ik op dat moment vrij van verplichtingen?
Daar kun je over discussiëren want moest ik met mijn mail bezig zijn? Wie verwachte dat van mij?
Na verloop van tijd merkte ik dat ik last kreeg van de geluidjes van de binnenkomende mail op mijn telefoon dus zette ik het geluid uit. Ik keek tijdens vakanties nog maar één keer per dag naar mijn werkmail. De volgende stap was dat ik mijn werkmail op de telefoon tijdens vakanties helemaal uitzette.

Waarom deed ik dat?
Ik merkte dat ik tijdens mijn vakanties steeds minder los kwam van mijn werk.Ik voelde verantwoordelijkheid en daarmee ook de verplichting om online te zijn. In mijn hoofd werkte het nog niet om dit gevoel los te laten want iedereen was er inmiddels aan gewend dat ik altijd bereikbaar was. Door offline te gaan voldeed ik niet meer aan de verwachtingen van anderen.

Duidelijk offline
Het uitzetten van mijn werkmail was dus niet de oplossing maar een begin. De volgende stap was dat hierover duidelijk moest (durven) zijn . En dat is het lastigst. Niet aan de verwachting van een ander voldoen is voor mij, net als voor zoveel anderen, best een ding.

Door het aan mijn collega’s aan te geven zorgde uiteindelijk voor duidelijkheid. Zij wisten waar ze aan toe waren en ik maakte me niet meer druk over mijn (on)bereikbaarheid tijdens vakanties.

Hoe doe jij dit?
Ben jij tijdens jouw vakantie echt vrij van verplichtingen? Lees jij tijdens vakanties je werkmail, heb je duidelijke afspraken kunnen maken over niet bereikbaar zijn, of kost dit je (nog) moeite?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *